top of page

Mareks Baumanis - ABC RACE 2021. gada sezonas debitants

Mareks Baumanis ABC RACE klubam pievienojās pavisam nesen - vien šī gada maijā. Līdz 1. Posmam klubā Mareku neviens tā īsti nepazina un pat nebija redzējis, jo viņš nebūvē savu automašīnu, bet īrē Mārtiņa Zirnīša un Oskara Gardas duetā tapušo Zaļo Seat, jeb tautā iesaukto “HULK”. Aicinājām Mareku pastāstīt par sevi, jo viņš ir apņēmies aizvadīt pilnu 2021. gada ABC RACE sezonu.

ABC RACE Mareks Baumanis

Mareks stāsta: “Ar autosportu esmu pazīstams tikpat cik katrs otrais pagalma puika. Bērnībā patika fantazēt, ka esmu sacīkšu braucējs. Datorspēlēs uzliku pretiniekus uz “beginner” un priecājos, ka esmu pasaules līmeņa pirmās vietas braucējs. Bet tas arī viss. Kartinga braucieni ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, pa bāni devis ručkā arī neesmu, driftojis un saulītes metis arī ne. Taču kaut kāda sajēga par auto fizikas un mehānikas procesiem vienmēr bijusi.”

ABC RACE Mareks Baumanis

“Mans tēvs, iespējams, dažam labam autosporta pārstāvim ir zināms kā viens no labākajiem dzinēju mehāniskās apstrādes meistariem jau daudzus gadus. Tad nu es arī kopš piecpadsmit gadu vecuma pa vasarām tēvam palīdzēju viņa darbnīcā Slokas ielā. Interese par dzinēju procesiem un augstajām precizitātes prasībām lika iet tēva pēdās, un nu jau vairāk kā 10 gadus nopietni ņemos ar dzinējiem, ikdienā SIA “ATTO LV”. Taču pats nekad tādā sporta auto netiku iekāpis. Tas šķita pārāk dārgs un sarežģīts process, kuram arī man trūkst zināšanas un pieredze.”


“Par ABC Race projektu dzirdēju praktiski no kluba dibināšanas sākuma, taču atturēja tipiskie attaisnojumi – nav laika, nav naudas utt. Tad nu tagad dzīvē kārtis sakrita tā, ka manai fantastiskajai draudzenei ir fantastisks brālis, ABC Race ilggadējs dalībnieks Mārtiņš Zirnītis, kurš 2020. gada vasarā, kopīgā ceļojumā uz Pērnavu, iedeva man izbraukt vairākus apļus pa trasi ar viņa Seat Ibiza. Sajūtas bija episkas. Jutos tāpat kā bērnībā, kad sapņoju, ka esmu autosporta čempions. Auto troksnis, smarža un dzinēja mehāniskās spējas mani fascinēja. Biju pārsteigts par nopietnajiem drošības pasākumiem, kas jāievēro braucot šķietami amatieru līmeņa sacensībās, bet esmu pateicīgs, ka šādi pasākumi tiek stingri ievēroti.”

ABC RACE Mareks Baumanis

“Tad nu 2021. gada aprīlī Mārtiņš man piedāvāja piedalīties ABC Race ar viņa Seat Ibiza, uz man īpaši izdevīgiem noteikumiem, jo pats tagad piedalās BMW 325 klasē. Sākumā nebiju pārliecināts par sevi, bet domāju kad tad, ja ne tagad.”


“Kluba biedri uzreiz attiecās pret mani kā pret vienlīdzīgu. Nekāda citādāku attieksmi tikai tāpēc, ka esmu jauniņais, neesmu izjutis.”

“Kopumā neesmu bijis daudz treniņos, taču ar katru reizi varu atrast kādu aspektu, ko pieslīpēt. Primāri jāmācās izjust savu auto, un tad jau var izkopt trases īpatnības un apdzīšanas manevrus.”

ABC RACE Mareks Baumanis

“Pirmajās sacensībās DeWalt GrandPrix mana prioritāte bija finišēt un nebūt pēdējam. Negribēju pirmajās sacensībās nekādu kontaktu ar pārējiem dalībniekiem, necentos nevienam īsti spiesties garām, un diezgan viegli ļāvu apdzīt sevi, lai būtu iespēja kopēt pieredzējušāku braucēju trajektorijas un braukšanas stilu. Mans plāns teorētiski vainagojās panākumiem, jo kopvērtējumā finišēju, ja nemaldos, 11. no 15 dalībniekiem, jo citiem nācās izstāties tehnisku iemeslu dēļ. Uzrādītais laiks, protams, nebija tas labākais, bet tagad es zinu, kur un cik lielā mērā man jācenšas uzlabot savu rezultātu.”

ABC RACE Mareks Baumanis

“ABC Race noteikti ir aizpildījis daļu manā dzīvē, kuru es nezināju, ka vajag aizpildīt. Ja arī tev patīk auto rēkoņa un vienmēr pakausī ir bijusi doma par mazliet asāku braukšanu, es noteikti iesaku izmēģināt ABC Race. Tam var pieiet gan kā sportam, gan kā hobijam. Abos variantos, pat neatkarīgi no rezultāta, gandarījums ir garantēts.”


ABC RACE 2021 Pirmā posma tiešraides atkārtojums:


243 views0 comments
bottom of page