top of page

Artūrs Virbulis - no autosporta komentētāja līdz dalībniekam

Turpinot iepazīstināt ar 2021. gada ABC Race pilotiem, šoreiz par sevi pastāstīs šī seriāla ilggadējais dalībnieks Artūrs Virbulis, kurš ar Peugeot 106 uz starta ir jau no paša pirmā ABC Race posma 2018. gadā. Viņš autosportā zināms arī kā komentētājs un autosporta pasākumu vadītājs.

Ar autosportu esmu pazīstams jau no bērna kājas - F1 sāku skatīties 7 gadu vecumā, kvēli jūtot līdzi Mihaelam Šūmaheram un Ferrari komandai. Pirmajai formulai ar lielāku un mazāku aizrautību esmu sekojis līdzi jau teju 25 gadus, turpinot to darīt arī šobrīd. Šosezon sekoju līdzi ar īpašu sparu, jo no šī gada kā komentētājs esmu dzirdams arī Viaplay F1 Latvijas tiešraidēs.


Latvijas autosportā ienācu caur driftu, jo apkārt draugi piedalījās gan sacensībās, gan vienkārši slidinājās pa trasēm. Attiecīgi arī pats pēc tiesību nolikšanas nopirku 3. sērijas BMW, ar kuru sāku apgūt sānslīžu mākslu. Sanāca pat piedalīties vienās oficiālās sacensībās, bet pārsvarā tie bija treniņi gan Biķernieku stadionā, gan sporta kompleksā 333. Tālākajos gados sacensībās kā dalībnieks nestartēju, bet “pārkvalificējos” par autosporta žurnālistu un teju katru nedēļas nogali biju trasēs, atspoguļojot driftu, autošoseju, autosprintu un citas disciplīnas. Tālāk mans ceļš autosportā mani aizveda līdz sacensību komentēšanai, ko vēljoprojām ar lielu aizrautību daru gan pasākumos uz vietas, gan vadot tiešraides.

Par ABC Race projektu uzzināju pašos pirmsākumos, 2017. gada rudenī un likās ļoti laba ideja. Ņemot vērā, ka pašam personīgais braukšanas fokuss bija mainījies uz braukšanu pa apli un biju jau uzbraucis pāris Minišosejas treniņus/sacensības ar savu ikdienas auto, tad ABC Race likās, kā ļoti labs nākamais solis ceļā uz īsto autošoseju. Par laimi, man šajā visā projektā bija domubiedrs Valdis, kurš arī iedegās par šo jauno autosporta seriālu. Tieši viņš arī atrada šo 2003. gada Peugeot 106, ar ko vēl arvien startēju. Neatceros gan, kā tika izdomāts tieši šis modelis un kādēļ Valdis bija nonācis www.mobile.de Peugeot 106 sadaļā, bet konkrētais auto uzrunāja ar krāsu (atgādināja īpašo BMW M modeļu Silverstone toni) un Sport pakotni, kas ietvēra skaistākus bamperus un arku/sliekšņu uzlikas.


Skaidrs, ka tika rēķinātas jaudas/svara attiecības, un, lai arī šis modelis ar konkrēto 1,1 litra dzinēju izcēlās ar mazāko jaudu (60 Zs no rūpnīcas), tam attiecīgi līdzi nāca arī ievērojami mazākais svars (~850 kg). Automašīnai aizbraucām pakaļ paši, jo bija cits auto jānogādā līdz Šveicei, attiecīgi atpakaļ braucām “tukšajā” ar lieku vietu piekabē. Tā kā tas tika apvienots arī ar Jaunā gada svinībām Šveicē/Itālijā ļoti labā draugu kompānijā, tad ABC Race Peugeot 106 iegāde vienmēr paliks lieliskā atmiņā.

Automašīnas cena bija 300 eiro (laikam nokaulējām no 390 eiro) un kopumā tas bija labā stāvoklī. Tik lēti bija, jo bija beigusies apskate, izpūtēja defekts un droši vien vēl kaut kādi sīkumi, kuru novēršana Vācijā maksā relatīvi daudz. Atvedot uz Latviju un izjaucot to, konstatējām, ka virsbūve ir izcilā stāvoklī un nebija nepieciešami nekādi metināšanas darbi. Tehniski diezgan daudz sakopām un atjaunojām, bet viss tika darīts ar domu, lai būtu kvalitatīvi un nebūtu pie šiem mezgliem vairs jāatgriežas.


Būvniecību veicām ļoti labi nokomplektētā darbnīcā un teju visu darījām paša rokām, kurām pievienojās dažādu draugu palīdzīgi padomi un rokas. Labi, ja godīgi, tad šeit teju visi lauri pienākas Valdim, bez kura es šo auto nebūtu nedz iegādājies, nedz arī uzbūvējis. Tādēļ šajā vietā gribu teikt viņam ļoti lielu paldies – bez viņa zināšanām un rokām Peugeot ne vien nebūtu, bet arī noteikti nebūtu sanācis tik ātrs un kvalitatīvs. Divas lietas, ko nedarījām paši, bet uzticējām profesionāļiem – drošības karkass tika iemetināts HGK, savukārt aizmugurējo torsiona tipa tiltu iedevām atjaunot citiem speciālistiem.


Automašīna kopā ar iegādi izmaksāja 4000 eiro (+ paša pilota drošības ekipējums, kas jauns maksā ap 1000 eiro). Domāju, ka, darot pašiem, tas ir +- reāls budžets, kurā var mēģināt iekļauties un uzbūvēt samērā konkurētspējīgu auto. Būvēt pašam vai pirkt? Lētāk un ātrāk noteikti ir nopirkt gatavu, bet tad jārēķinās ar to, ka tie 3000-5000 eiro jānoliek galdā uzreiz. Būvējot vari katru mēnesi tam auto iemest ar pāris simtiem eiro un tik ļoti to nejutīsi.

Lai arī Peugeot izjaucām vēl ziemā, to pabeidzām augustā, precīzi uz pirmajām sacensībām – Riga Summer Race 2018. Bija vienkārši nepieciešama motivācija, jo 36 stundās no diezgan izjaukta stāvokļa tikām līdz braucošam automobilim treniņā. Tālāk sekoja debijas sacensības, kurās dzīvojāmies pa pašām beigām, kas gan norakstāms uz mūsu pašu braukšanu, ne automašīnu. Neraugoties uz to, prieks bija neizsakāms, jo piedalījāmies īstajā autošosejā! 2018. gadā sekoja vēl divi posmi, kuros jau bija novērojams neliels progress un cīņas pa vidus daļu.


Pēc pirmajām sacensībām tika veiktas vēl nelielas izmaiņas atsperojumā, bet citādi automašīna šo divarpus sezonu lakā būtiskas izmaiņas nav piedzīvojusi. Esmu mainījis tikai eļļu, riepas un lējis degvielu. Ok, pagājušogad uz sezonas otru pusi nācās nomainīt sajūgu, pusasi un bremžu klučus, kas viss kopā ar darbu izmaksāja 500 eiro (no kuriem gan 160 eiro vien bija par pašiem bremžu klučiem). Bet tie bija pirmie būtiskie ieguldījumi pilnu divu sezonu laikā.

Ja reiz par izmaksām, tad esmu apkopojis gan 2019. gan 2020. gada izmaksas, kurās esmu iekļāvis pilnīgi visu - apkopes, remonti, serviss, evakuators, dalības maksas, licences, degviela, riepas, ārvalstu posmu viesnīcas u.tml. 2019. gads izmaksāja 2200 eiro, savukārt 2020. gads ar iepriekš minētajiem papildus remontiem nostājās uz 2700 eiro. Varbūt tas izklausās daudz, bet, izdalot uz vienu posmu un vienu kilometru, ABC Race varētu būt viena no lētākajām autosporta disciplīnām. Jāatzīmē arī, ka es pats automašīnu nelaboju, bet visu daru “Jap Factory” servisā. Tur tapis ne viens vien ABC Race un citu autošosejas klašu spēkrati, līdz ar to uzticos viņu pieredzei un zināšanām. Šajā brīdī vēlos pateikt arī lielu paldies “Degviela Motorsport” komandai (Alvim, Jānim un Kārlim), kas man palīdzēja 2020. gadā un ar kuru visdrīzākais draudzēsimies arī šajā sezonā!


Atgriežoties pie sacensībām, tad 2019. gada sezonā jau viens pats pilotēju Peugeot, progress no posma uz posmu bija jūtams un vienās sacensībās izcīnīju arī trešo vietu, pirmo reizi kāpjot uz pjedestāla. Kopvērtējumā finišēju ceturtais, kas likās atbilstošs un apmierinošs rezultāts. Lai arī 2020. gada sezonā sniegums uz papīra bija līdzīgs (4. vieta kopvērtējumā un viens pjedestāls), ātruma ziņā biju pietuvojies līderiem un varēju regulāri pacīnīties par pjedestāliem.

Šogad mērķis ir cīnīties par augstākajām pozīcijām, bet tas noteikti nebūs viegli. Konkurence būs liela, uz starta regulāri solās iziet vismaz 15 automašīnas, tā kā trasē noteikti ies karsti! Vienlaikus gan gribu izbaudīt to pasākumu tikpat ļoti kā līdz šim, jo atmosfēra ABC Race sacensībās ir lieliska. Lielākā daļa ABC Race dalībnieku viens ar otru draudzīgi komunicē, apmainās ar informāciju un zināšanām, lai savstarpējās cīņas būtu vēl interesantākas. Gan pirms, gan pēc sacensībām vienmēr ir saturīgas sarunas un diskusijas, līdz ar to mūsu komūnā ir patiešām forši uzturēties.

Par pašu braukšanu ABC Race – neraugoties uz mazo jaudu, ātrums ar šīm automašīnām pagriezienos ir līdzīgs (un atsevišķos pagriezienos pat lielāks) nekā daudz jaudīgākiem spēkratiem. Tāpat svarīgākais šajā visā ir savstarpējā cīņa - vārdos nav iespējams aprakstīt tās sajūtas, kad vairāku apļu garumā centimetru attālumā cīnies ar vairākiem apkārt esošiem konkurentiem. Ir bijuši gan viegli kontakti, gan lielākas sadursmes, bet no tā visa tu mācies, lai nākamie apdzīšanas manevri būtu tīrāki. Viens ir braukt ātri vienam pašam, bet pavisam kas cits, kad tev apkārt ir citi piloti. Tieši šo cīņu dēļ uzskatu, ka ABC Race un autošoseja kopumā no braucēja viedokļa ir aizraujošākā disciplīna. Ļoti grūti salīdzināt tās emocijas, ko gūsti šajos adrenalīna pilnajos dueļos, ar jebko citu, tāpēc esmu ļoti priecīgs, ka sezona ir klāt. Tiekamies trasē un dalībnieku parkā, lai mums visiem lieliska 2021. gada sezona!


ABC RACE 2021 Pirmā posma tiešraides atkārtojums:


185 views0 comments
bottom of page